Tankevækkende og hjerteskærende

Historien om Ib Madsen

Mette Eike Neerlin har skrevet og Rasmus Bregnhøi har illustreret en utrolig fin, tankevækkende og også lidt hjerteskærende børnebog om drengen Ib Madsen – en helt almindelig dreng, som er venlig, fornuftig, kløgtig, med orden i sagerne og med sunde interesser. Og som der står: ”Han var da også en glad dreng. Der var i hvert fald ingen, som kunne huske nogensinde at have set ham andet”.

Grunden til, at der ikke er nogen, der kan huske det, er nok mest fordi Ib Madsen er en dreng, som ingen rigtig ligger mærke til, som ikke bliver fundet, når der bliver leget skjul, som altid sidder tilbage på bænken, når der skal spilles fodboldkamp, som danser med læreren til skolefesten og hvis forældre ikke engang rigtig ser og hører ham. Måske i virkeligheden en dreng som ingen vil være sammen med og som aktivt bliver holdt udenfor.

Historien om Ib Madsen, som ender med at flygte fra det hele og blive mobbeekspert, er en påmindelse om at se og høre efter, at lægge mærke til hinanden og bekymre sig om hinanden. Og det at forstå, hvad der egentlig sker med Ib Madsen, da han pludselig forsvinder under en lejrskoletur, kræver også en opmærksom læser. For teksten fortæller en historie, mens billederne fortæller en helt anden.

Historien om Ib Madsen

Bogen gør ondt at læse – det er ikke rart at læse om Ib Madsen, som alle virker temmelig ligeglade med. Og bogen er derfor heller ikke nødvendigvis den oplagte gave til ens barn. Slet ikke, hvis barnet selv er en lille Ib Madsen. Til gengæld vil det være en oplagt gave til ens barns skoleklasse, hvor den vil kunne bruges som udgangspunkt for at tale om det at holde uden for og om at være med eller ikke være med.

Men! Husk at læse den selv inden du giver den væk. En påmindelse om at være mere opmærksomme på hinanden, kan de fleste af os bruge!

Bogen er flot og historien er utrolig relevant, og derfor får Historien om Ib Madsen [rating=6]  af mig. Hvad børnene vil synes om den, når de bliver gamle nok til at få den læst op, må tiden vise.

Bogen koster ca. 260 kr. og kan købes her. Den anbefales fra 5 år, men ja, jeg ville ikke give den til en 5-årig. Nok snarere en 6-8-årig.

//Anmeldereksemplar//Indlæg er oprindeligt udgivet på Juniorbusiness.dk//

Skriv et svar