De Bedste :: Om sengetid

Ahh ja, børn der ikke vil sove, når det er sengetid – det har de fleste vist prøvet i større eller mindre omfang. Vi har prøvet det i større omfang, og det kan være…udfordrende.

Det kan være rart og næsten forløsende at finde nogle bøger om sådanne let udfordrende situationer, særligt hvis man kan ende med at grine sammen af det hele.

Her er nogle af de bedste bøger om sengetid, vi har haft fingrene i. Hvad er jeres favoritter om sengetid?

 

Henry skal i seng, men han vil så absolut ikke sove. For han skal liiige…alt muligt, der ikke er relateret til at sove. 

Og hvem kender ikke det? Vi har i hvert fald været det hele igennem, særligt da børnene var yngre.

Zarah Juuls fantastiske illustrationer er det, der bærer denne bog.

Henry befinder sig i et univers bestående af streger, som i et linieret kladdehæfte. Henry bruger disse streger som en slags rekvisitter i sin kamp for ikke at skulle sove.

Han bevæger sig over dem, under dem og imellem dem. Han går på dem, falder ned fra dem, gemmer sig bag dem og bruger dem som dyne.

Det er en original tanke, som fungerer rigtig godt i Zarah Juuls hænder. Hun skaber et sjovt, frækt og – særligt på de sidste sider – et poetisk og smukt univers.

Til gengæld er det dog som om at Stine Sillesens ord ikke fungerer helt så optimalt og bliver et næsten forstyrrende element. Bogen er nu absolut et bekendskab værd.

Henrys Bog af Stine Sillesen og Zarah Juul
Billedbog (2-4 år), 270 kr
August 2017, Turbine (anmeldereksemplar).

 

 

“Men hvem er David Crockett?” sagde Lucas. “En mand med en pelshue!” råbte hans far. “Men det kan da være hamrende ligegyldigt. Ligesom det kan være hamrende ligegyldigt, hvornår den møgkat lagde sig til at sove.”

Vi har læst det afsnit op så mange gange og min søn er fuldstændig færdig af grin hver gang.

Godnat, sagde katten starter faktisk bare med, at faren lige skal finde på et sidste lille godnatrim til Lucas. Det kommer til at handle om en kat.

Men Lucas vil virkelig ikke sove i sin egen seng og forstår i høj grad at fastholde en mere og mere desperat far ved sengekanten – og ender da også til sidst inde i sine forældres seng.

På sin vis en lettere politisk ukorrekt historie om en søn, der får manipuleret sin far ud af ægtesengen og ind på sofaen i stuen. Men hold nu op, hvor er det sjovt!

Godnat, sagde katten af Glenn Ringtved og Rasmus Bregnhøi
Billedbog (3-6 år), 230 kr.
August 2015, Gyldendal

Stjerner - 5

 

 

Mine damer og herrer! Har I også et barn, der foretager alle mulige og umulige krumspring for udskyde sengetiden længst muligt?

Det har vi! Og det har Max Magnifiks forældre! I bogen udfører Max Magnifik således hans verdensberømte og dødsforagtende Udskyde Sengetid Så Længe Som Muligt Show!

Det her er en virkelig herlig børnebog, fyldt med masser af humor og fjollerier, om en situation som alle børn og voksne kender.

Og uanset hvor træls en langvarig puttesession nogle gange kan være i det virkelige liv, så er der her masser af mulighed for sammen at grine af det hele.

Læs hele anmeldelsen.

Max og Det Store Vil Ikke I Seng Show af Mark Sperring og Sarah Warburton
Billedbog (2-5 år), 250 kr.
August 2014, Flachs

Stjerner - 5

 

 

Altså, da jeg først afprøvede denne bog på min 4-årige datter, skete der det fantastiske, at hun faktisk faldt i søvn efter oplæsningen.

Og det er var ret imponerende, for hun er virkelig ikke en, der har lyst til at falde i søvn om aftenen.

Hun overgav sig heller ikke til søvnen uden kamp, men hun overgav sig trods alt. Det virkede dog kun de første tre gange.

Vi er nu som udgangspunkt stoppet med at læse bogen højt for hende. I starten af bogen står nemlig følgende: “Jeg vil fortælle dig en historie, der vil hjælpe dig, til at falde i søvn…”

Og det virker altså som lidt af en provokation på hende – så ikke bare kæmper hun nu imod søvnen, hun gør hvad hun kan for at sabotere oplæsningen. Og så bliver det simpelthen bare for trælst.

Bogen fungerer som en form for lang guidet meditation, som får barnet til at slappe mere og mere af, for til sidst falde i søvn.

Bogen ser ud til at virke for mange, men ja, altså ikke alle.

Kaninen der så gerne ville sove af Carl-Johan Forssén Ehrlin
Meditationsbog (3 år og opefter), 100 kr.
Oktober 2015, Alvilda

Stjerner - 4

 

Skriv et svar