Det’ ikke for børn!

 

Amoralske fabler er en sublimt illustreret bog for voksne og andre desillusionerede sjæle, skriver gæsteblogger Aske Munk-Jørgensen

Jeg kan stadig huske, da jeg i 3.g stavede mig igennem la Fontaines fabler. La Fontaines forlæg var den græske digter Æsop helt tilbage fra det 6. århundrede før Kristi fødsel. Alvorlige, belærende rim fra tiden før Disney og andet sødsuppe som kristendom og velfærdsstat. Hvis du ikke har nogen arme – ja, så får du vitterligt ingen småkager.

Det er alt det, Ellen Holmboe og Kristian Eskild Jensen går tilbage til med Og de onde lo. Med den forskel, at Ellen Holmboes fabler ikke har nogen morale overhovedet. Eller, det vil sige, historiernes morale er, at der ingen retfærdighed er – ikke engang af den hårde, antikke græske slags.

Hos Holmboe og Jensen er det naturens orden, der hersker. Den er lunefuld, uforudsigelig, og at man er lille og vågen er ikke nogen garanti for at klare sig bedre den store og dovne. Det lærer vi blandt andet i historien om dovendyret og egernet.

Ellen Holmboes fabler rammer plet i en tid med altopslugende politisk og moralsk desillusion. Men det, der virkelig får Og de onde lo til at løfte sig, er Kristian Eskild Jensens illustrationer. I denne anmelders øjne er de intet mindre end sublime.

De ekstremt detaljerede, naturalistiske tegninger og de skønvirke-inspirerede rammer er mesterværker i sig selv, og i sammenhæng med de brutale, ironiske tekster opstår der en eftertænksom form for fremmedgørelse: Læseren får simpelthen lyst til at dvæle ved bjørnen, der samvittighedsløst spiser sin elsker, efter den har ofret hver eneste fjer på sin krop for ham.

Det er en skam, at bogen risikerer at ende i børnebogsafdelingen på mange biblioteker. Personligt vil jeg i hvert fald nok holde lidt igen med at læse den for mine børn. De synes stadig, det er lige brutalt nok, når Elsa ikke vil lege med Anna, fordi hun er bange for at fryse hende til is.

Bogen vil dog give voksne vitaminer til hjernen og hjertet og har sin plads sammen med både Beckett og Brecht.

Og de onde lo – amoralske fabler af Ellen Holmboe og Kristian Eskild Jensen
Billedbog (10 år og opefter), 250 kr.
Oktober 2017, Alvilda

 

Køb bogen hos Alvilda.

Skriv et svar