Opsamlingsheat

Vi modtager rigtig mange, rigtig fine børnebøger til anmeldelse. Her er et slags opsamlingheat, som giver et hurtigt overblik over nogle af de børnebøger, vi har modtaget.

O PO POI er en overvældende farveeksplosion, en skrupskør fortælling i flere lag, en særegen og helt særlig oplevelse.

I en gummibåd, der gynger på havet, sidder en and og fortæller en kanin og en gorilla en historie om to katte, hvor den ene kat fortæller den anden kat en historie om dengang en måne faldt ned i kattens fætters by. I en stor pærevælling bliver historien fortalt af henholdsvis anden og den ene kat, iblandet kommentarer fra kanin, gorilla og den anden kat.

Det lyder skørt – og det er det også. Lige præcist så skørt, at det fungerer. Med et originalt visuelt udtryk og en ligeså original fortællestil til får Jan Oksbøl Callesen fortalt en sjov historie fyldt med overraskelser og tvist – og en ganske fin og opbyggelig morale ikke mindst.

Må anbefales til alle skrupskøre børn og voksne.

O Po Poi af Jan Oksbøl Callesen
BIlledbog (4 år-), 270 kr.
September 2021, Jensen & Dalgaard

STEDER AT TISSE er en ualmindeligt smuk bog om noget så helt banalt som at tisse. Om at tisse kendte steder og nye steder. Om at tisse ude og tisse inde. Om at stå. Om at sidde. Om at tisse i badekaret. I havet. I sengen.

En tænksom dreng kommer under sin egen tissetår forbi alle mulige og umulige aspekter af det at tisse. Tempoet er roligt og filosoferende, og illustrationerne smukt afdæmpede, men alligevel fyldt med masser af detaljer. En rar afveksling fra de typiske bøger om afføring og deslige, der kan have tendens til at være uoverordentligt platte.

Må absolut anbefales til tænksomme børn, der kan lide at dvæle ved tingene.

Steder at tisse af Svein Nyhus
Billedbog (3-6 år), 260 kr.
December 2021, Jensen & Dalgaard

FARVERNE SOM FORSVANDT handler om at være ladt tilbage i ruinerne af en krigshærget by. En pige og en mor. I en by uden farver. I en by uden håb.

En nat får pigen dog besøg af en fugl, der får hende til at huske de dage, hvor der stadig var farver. Der stadig var glæde og musik. Hvor både hendes far og hendes bedste ven stadig var der. Det indgyder pigen med en vis form for håb og troen på, at pigen og moren nok skal klare sig.

FARVERNE SOM FORSVANDT er en dyster og mørk bog med glimt af håb og farver. Den er ubehagelig, men indeholder samtidig en fin poesi. Illustrationerne er smukke, men også ildevarslende og klaustrofobiske.

Bogen er absolut anbefalelsesværdig, men kunne dog sagtens have fortalt den samme historie med langt færre ord.

Farverne som forsvandt af Constance Ørbeck-Nilssen (ill: Akin Duzakin)
Billedbog (7-10 år), 220 kr.
December 2021, Vild Maskine

Så er der endnu engang problemer i DEN LILLE GYSERBUTIK. Denne gang er butikken blevet begravet i sne. Og en yderst irriterende afskyelig snemand ligger desuden konstant i vejen for Ninni og hendes venner, mens de forsøger at finde ud af, hvad der lige sker for den sne.

Universet omkring den lille gyserbutik er som altid utrolig charmerende og slet ikke uhyggeligt. Det er beboet af hyggelige væsner og monstre – og selvfølgelig en skurk, der prøver at gøre livet surt for de andre. Illustrationerne er fyldt med humor og herlige detaljer.

Vi kan fortsat varmt anbefale en tur ind butikken.

Den lille gyserbutik og den afskyeligt irriterende snemand af Magdalena Hai (ill. Teemu Juhani)
Kapitelbog (4-7 år), 140 kr.
Marts 2021, Vild Maskine

Skriv et svar